שיני בינה – מדריך מלא: מתי יש צורך להוציא אותן ומהם הסיבוכים האפשריים
שיני בינה, המכונות גם שיניים טוחנות שלישיות, הן השיניים האחרונות הממוקמות בחלק האחורי של הלסת. הן פורצות בדרך כלל בגיל ההתבגרות המאוחרת או בגיל 20, אולם במקרים מסוימים שיני בינה עשויות להתעכב או לא לפרוץ כלל. ישנם מקרים בהם שיני בינה עשויות לגרום לכאבים, סיבוכים או בעיות אורתודנטיות, ולפיכך יש צורך בהסרתן. במאמר זה נפרט על שיני בינה, על מתי יש צורך להוציאן, והסיבוכים האפשריים שיכולים להתרחש.
מהן שיני בינה?
שיני בינה הן ארבע השיניים האחרונות בלסת – שתי שיניים בכל צד של הלסת העליונה והתחתונה. מדובר בשיניים טוחנות שלישיות, והן בדרך כלל פורצות אחרי שאר השיניים. שיני הבינה נמצאות בסמוך לאזור הלוע והחניכיים, מה שמקשה על שמירה טובה על היגיינת פה באזור זה.
שיני הבינה הן שיניים גדולות, אך לעיתים תפקידן בפה מוגבל, משום שלחלק מהאנשים יש מקום מועט בלסת לקבלת השיניים הללו, ולכן הן עשויות להתעקם, לא לעלות באופן מלא או לגרום לכאב. בשל כך, ישנם מקרים בהם יש צורך לעקור אותן.
מתי יש צורך בהסרת שיני בינה?
לא כל שיני בינה צריכות לעבור עקירה. עם זאת, ישנם מקרים שבהם ההסרה היא מומלצת, ובמיוחד אם השן גורמת לבעיות. הנה כמה מצבים שבהם יש להסיר שן בינה:
- כאבים ודלקת – שיניים שלא פורצות באופן מלא עלולות לגרום לכאבים ודלקת באזור החניכיים. מצב זה יכול להתרחש כאשר השן אינה מצליחה לצאת לחלוטין מהחניכיים, דבר שגורם לכאב ודלקת חוזרת.
- עקירה של שיניים סמוכות – לעיתים שיני בינה עלולות לדחוק שיניים אחרות ולגרום להזזה או לעיוות. עקירת שן בינה עשויה להקל על התהליך ולמנוע בעיות אורתודנטיות בעתיד.
- הפניה למומחים – במקרים בהם השיניים לא פורצות, או שנראה כי הן עלולות לפגוע במבנה הלסת, יש להוציא אותן בהמלצת רופא השיניים או המומחה.
- קיום עששת – אם שן הבינה סובלת מעששת חמורה שאינה ניתנת לטיפול, או אם מדובר בשן קשה לגישה, עקירה עשויה להיות הפתרון.
- צמיחה לא נכונה – במקרים שבהם שיני הבינה פורצות בצורה לא נכונה או עקומה, הן עשויות לגרום לכאב, לחץ על שיניים סמוכות או אפילו לפגוע בעצם הלסת.
ההליך של עקירת שיני בינה
ההליך של עקירת שן בינה נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית, ולרוב מדובר בהליך פשוט יחסית. עם זאת, במקרים של בעיות מורכבות, כמו שיניים שצומחות בצורה עקומה או חודרות עצם, יתכן שההסרה תדרוש הליך כירורגי יותר מורכב.
השלבים הכלליים של עקירה הם:
- בדיקה ראשונית – רופא השיניים או המומחה מבצע צילום רנטגן כדי להעריך את מצב שיני הבינה ולתכנן את העקירה.
- הרדמה מקומית – כדי למנוע כאב, רופא השיניים יחליט על הרדמה מקומית או טיפול בהרדמה כללית במקרים מורכבים.
- הסרת השן – רופא השיניים יעקור את השן, תוך שימוש בכלים דנטליים מיוחדים.
- החלמה – לאחר העקירה, יש צורך במנוחה, ולעיתים יש להימנע ממאכלים קשים כדי לא לגרום לכאב או זיהום.
ההחלמה בדרך כלל אורכת מספר ימים, אך במקרים מורכבים, ייתכן שההחלמה תדרוש זמן ממושך יותר.
סיבוכים אפשריים לאחר עקירת שיני בינה
כמו בכל הליך כירורגי, ישנם סיבוכים אפשריים לאחר עקירת שן בינה. עם זאת, רוב האנשים מתמודדים עם תהליך ההחלמה בצורה טובה. הסיבוכים הנפוצים כוללים:
- כאבים ונפיחות – תופעות אלו הן תוצאה טבעית של הניתוח ומתרפאות לרוב תוך מספר ימים. במקרים מסוימים, הכאב עשוי להיות עז, אך ניתן לשלוט עליו באמצעות תרופות נגד כאב.
- זיהום – כמו בכל הליך ניתוחי, יש סיכון לזיהום באזור העקירה. כדי להימנע מכך, יש להקפיד על היגיינת פה טובה ולהימנע ממזון חם או חריף בשלב ההחלמה.
- פגיעה בעצבים – במקרים נדירים, יתכן שתהיה פגיעה בעצבים באזור הלסת, דבר שיכול לגרום לתחושת נימול או עקצוצים בשפתיים או בלחיים.
- תסמין "החורים יבשים" – מצב שבו קריש הדם שנוצר באזור העקירה נפלט לפני הזמן, דבר שיכול לגרום לכאבים חזקים מאוד. מדובר במצב נדיר שדורש טיפול.
לסיכום
שיני בינה הן שיניים שיכולות להוות אתגר בתחום הבריאות הדנטלית. הן עשויות לגרום לכאבים או בעיות אורתודנטיות אם לא פורצות בצורה תקינה. במקרים כאלו, עקירה של שן בינה יכולה להיות פתרון יעיל שיביא להקלה. חשוב להיעזר במומחה בתחום כדי להבטיח את הצלחת ההליך ולהימנע מסיבוכים.
אם אתם חווים בעיות עם שיני הבינה, מרפאת סמארט דנטל נתיבות מציעה טיפולים מקצועיים לשיניים בעייתיות, כולל עקירות ושיקום. הצוות הרפואי שלנו מוכן להעניק לכם טיפול איכותי ומותאם אישית.
צרו קשר עם מרפאת סמארט דנטל נתיבות לקבלת ייעוץ וטיפול מקצועי!